OPC Day Finland 2024 20. OPC-teemapäivä juhlisti pitkää perinnettä
Vuosittainen Suomen Automaatioseuran OPC-teemapäivä, OPC Day Finland, järjestettiin jo 20. kerran. Pitkä perinne alkoi vuonna 2005 TKK:lla ja tällä kertaa olimme Microsoft Finlandin vieraina Espoon Keilaniemessä, 21. marraskuuta.
- Kirjoittaja:
- Jouni Aro, Prosys OPC
- Kuva:
- Juulia Siippainen
- Julkaistu:
Päivä alkoi omalta osaltani mukavasti, kun sain vastaanottaa yllättävän lahjan tapahtumien järjestämisestä 20 vuoden ajan. Idea OPC-päivästä lähti liikkeelle professori Kari Koskisen vuodesta 2002 johtamassa OPC-toimikunnassa. Vuodesta 2013 alkaen vetovastuu on ollut minulla. Alkuvuosina mietimme aina, että vieläköhän tapahtumalle on tarvetta, mutta omalla vetovuorollani olemme jättäneet nämä haihattelut väliin, sillä kysyntää tuntuu riittävän, ja nytkin saimme paikalle lähes 80 henkeä ja erinomaisen kattauksen puhujia ympäri maailman ja erittäin aktiivisen sponsoroidun näyttelyn.
Olen erittäin kiitollinen kaikille toimikuntaan näiden kahden vuosikymmenen aikana osallistuneille. Automaatioseura tarjoaa tähän erinomaiset puitteet ja onnistuimme käynnistämään laajemmankin perinteen. Samaa konseptia on seurattu OPC Foundationin tilaisuuksissa ensin Euroopassa ja myöhemmin myös Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Viime vuodet OPC Foundation on tosin pysytellyt virtuaalisessa OPC Day Internationalissa, joka kerää tuhansia kuulijoita, mutta keskustelut osallistujien kesken jäävät näistä pois. Siksi on mukava tavata ihmisiä näissä omissa tilaisuuksissa.
Olin myös ensimmäistä kertaa mukana OPC Day Norway:ssa ja siellä paikallinen NFEA on myös onnistunut järjestämään monia mielenkiintoisia tapahtumia. Olemme koordinoineet tapahtumajärjestelyt norjalaisten kanssa ja sielläkin tapahtuma keräsi lähes 80 osallistujaa. Olimme vain Matthias Dammin ja Eugene Tungin kanssa pienoisessa jännityksessä, kun lumimyrsky viivästytti iltalentoja, mutta pääsimme kuitenkin kaikki lopulta seuraavaksi päiväksi Suomeen.
Päivän ohjelma osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi. Olemme puhuneet OPC UA:n teoriasta eri kanteilta jo vuosikausia, mutta nyt saimme myös konkreettisia näyttöjä teollisuudesta. Microsoftin Erich Barnstedt avasi päivän ensin laajalla katsauksella Microsoftin omiin näkemyksiin teollisuusyhteyksien standardointiin, jota uusi OPC Foundationin Cloud Initiative -ryhmä pyrkii jalostamaan kohti OPC UA Cloud Exchange (CX) -standardia tulevaisuudessa. Myös Amazon Web Services (AWS), Alibaba, Google, Huawei ja SAP ovat pilvipalvelutarjoajista mukana työryhmässä. Tämä toimii vastineena OPC UA Field Exchange (FX) -standardille, joka on saatu valmiiksi ja josta odotetaan ensimmäisiä kaupallisesti tarjolle tulevia tuotteita kenttäväylätasolle. Erich puhui myös tulevista Digital Product Passport (DPP)-vaatimuksista, joita Cloud Initiative tulee katsomaan tarkkaan. Erich on myös ollut tärkeässä roolissa muodostamassa uutta sopimusta useiden organisaatioiden välillä. Sopimus vahvistaa OPC UA:n roolia teollisuuden digikaksosten, Asset Administration Shellin (AAS), tietomallinnusteknologiana.
Zynn Webster piti erinomaisen esityksen siitä, kuinka Danone on hänen johdollaan suoraviivaistanut teollisuuden tiedonsiirtoa ja kuinka OPC UA on siinä auttanut merkittävässä määrin. Webster mainitsi heidän käyttäneen Prosys OPC UA Forge-sovellusta, joka on osoittautunut muita vaihtoehtoja toimivammaksi, ja jonka avulla he ovat pystyneet rakentamaan omaa Cortex:ksi kutsuttua keskitettyä tiedonhallintajärjestelmäänsä. Danonella on yli 150 tehdasta ympäri maailmaa ja parhaimmillaan laitosten kokonaistehokkuutta mittaava KNL-luku on noussut jopa 63 %:sta 75 %:iin, mikä on erittäin huomattava parannus.
Työskentelen myös kansainvälisessä lääketeollisuusinsinöörien ISPE-järjestössä ja pyysin sieltä puhujaa kertomaan meille Module Type Package (MTP) -standardista, jota on valmisteltu saksalaisissa NAMUR-, VDI-, ZVEI- ja Profibus-organisaatioissa. Eugene Tung Merck & Co.:sta tarttui tilaisuuteen ja saapui Yhdysvalloista asti kertomaan, kuinka heillä on tuotannon automaatiota viime vuosina kehitetty ja kuinka he pystyivät mm. kehittämään uusia rokotekandidaatteja koronavirusta vastaan. MTP:n mahdollistaman modulaarisen ja joustavan tuotantolinjojen rakentamisen ja muokkaamisen varaan lasketaan kuitenkin erityisen paljon tulevaisuudessa. OPC UA:han pohjautuva MTP 2.0 ollaan julkaisemassa lähiaikoina, ja tämä esitelmä auttoi ymmärtämään sen perusteita.
Mohit Agarwal esitteli elävästi Atlas Copcon uusinta automaattista ruuvinväännintä ja siinä käytettävää Industrial Joining Technologies (IJT)-tietomallia. Malli standardoi mm. kiristystyökalujen liitynnän ohjausjärjestelmiin, niin että voidaan varmistaa kaikkien pulttien ja ruuvien oikeat kiristysmomentit, mikä on erityisen tärkeää mm. ajoneuvojen ja lentokoneiden kokoamislinjoilla. IJT-malli kattaa kiristystyökalujen lisäksi myös muut kiinnitysmenetelmät, kuten liimauksen.
Unified Automationin Matthias Damm on ollut aktiivisessa roolissa OPC UA-kehitystyön alusta lähtien. Oli mielenkiintoista kuulla kuinka alkuperäiset visiot vuodelta 2003 ovat onnistuneesti johtaneet kehitystyötä tähän päivään asti. Matthias oli meidän vieraana jo ensimmäisessä OPC-teemapäivässä vuonna 2005 ja on ollut etuoikeus saada hänet vieraaksemme säännöllisesti siitä lähtien. Omassa päivän aloituksessani näytin myös kuvia vuosien varrelta ja siitä laajasta kutsuvierasjoukosta, jotka ovat meitä asiassa valistaneet. Kannattaa muistaa, että lähes kaikki esitykset on nauhoitettu vuodesta 2015 alkaen ja ne löytyvät Automaatioseuran YouTube-kanavalta.
OPC-päivään on aina kuulunut oleellisena osana myös sponsoroitu näyttely, joka on mahdollistanut kattavan kansainvälisen osallistujakaartin. Sponsorit ovat myös saaneet mahdollisuuden omien OPC UA -menestystarinoidensa esittelyyn. Valmetin Mika Karaila ja Tuomas Laine esittelivät Digital Twin ratkaisua, jossa yhdistettiin OPC UA ja FMI-standardi. Näin rakennettu OPC UA -palvelin on yksi tapa muodostaa hyvin yhteensopivia ratkaisuja teollisuuteen. Lisäksi molempia standardeja tuetaan eri ympäristöissä ja monen eri toimittajan työkalujen avulla. Tuure Takala kertoi puolestaan MTP:n käytännön toteutuksesta Beckhoffin PLC:issä. Pyry Grönholm puhui OPC UA-tietomallinnuksen eduista ja kuinka Prosys OPC UA Forge -gateway-sovellus auttaa niiden käyttöönotossa olemassaolevissa teollisuusympäristöissä. Wapice esitteli näyttelyn puolella omaa IoT-TICKET gateway- ja pilviratkaisuaan. Jura Berg (AWS), Jukka Pirinen (Brightly Works) ja Sakari Aulanko (Novotek) puhuivat kukin laajasti teollisuuden tiedonsiirron ja -mallinnuksen haasteista ja erilaisista ratkaisuista pilvipalveluiden suuntaan OPC UA:ta ja Unified Namespace-konseptia hyödyntäen. Mielenkiintoisin tarina oli kuitenkin Matthiaksen esittämä, mutta myös
OPC Foundationin julkaisema
”OPC UA in Space”, jossa Airbus kertoo kuinka he käyttävät OPC UA:ta ilmakehässä tehtävien mittausten siirtämisessä raketista ”alas pilveen”!